top of page

Stop met je schuldig voelen!

Herken je dat? Er heeft zich een situatie voorgedaan, achteraf denk je er nog over na en je merkt dat er een schuldgevoel ontstaat over je gedrag of iets wat je hebt gezegd.

Schuldgevoel is een manier waarop je geweten spreekt. Daar is niets mis mee, want het kan je helpen ongewenst gedrag te veranderen.

Helaas ontstaat schuldgevoel vaak uit onzekerheid over je gedrag of jezelf, waardoor je door kan schieten naar zelfveroordeling.

Een schuldgevoel helpt je niet verder

Onzekerheid over jezelf heeft effect op je gedrag. De drang om jezelf beter voor te doen is groot, waardoor je niet jezelf bent en juist gedrag vertoont wat niet bij jou past. Het schuldgevoel wat achteraf de kop opsteekt geeft negatieve gedachten over jezelf. Negatieve gedachten, zelfveroordeling versterken je onzekerheid en hebben effect op je eigen waarde. De negatieve spiraal is in gang gezet.

Hoe stop je schuldgevoel?

Een eerste en logische reactie is je gedrag veranderen zodat dergelijke situaties niet meer voorkomen. Voor de korte termijn werkt dat wel, maar het zorgt ervoor dat jij op je hoede bent, niet vrij en niet jezelf bent. En in een andere situatie kan je zo maar weer terugvallen en ben je voor je gevoel weer terug bij af of nog verder.

Belangrijker is om te gaan ontdekken waar die onzekerheid vandaan komt en daar mee dealen. Zodat jij jezelf kan blijven en sociale vrijheid ervaart. Want jij mag er zijn!

Dus stop met je schuldig voelen en deal ermee!!

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

MOETEN

bottom of page